• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Mąka, jaja, mleko

Wszystko o naleśnikach i innych smakowitych wypiekach

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Czy wiesz, że...?

 

Naleśniki - proste, smaczne, i choć zawierają zaledwie kilka składników, przepisów jest tyle, ilu kucharzy. :) Te placki z ciasta naleśnikowego można podać w wielu odsłonach - na słono jako przystawka lub danie główne, a także na słodko.

Zdecydowana większość z nas jadła naleśniki w klasycznym, polskim wydaniu, a część z pewnością próbowała również amerykańskich pancake'ów. W tym nieskomplikowanym daniu tkwi ogromna możliwość tworzenia, więc jeśli chcecie dać popis swojej kreatywności, koniecznie czytajcie o różnych wariacjach naleśnikowych!

Czy wiesz, że…?

·        W Afryce naleśniki podawane są z bananami i często spożywane są na śniadanie zamiast chleba.

·        Amerykańskie „pancake” są grube i pulchne, układane są jeden na drugim i polewane syropem klonowym.

·        We Francji podaje się cienkie zrolowane naleśniki, które określa się jako „crepes”. Smażone są z mąki pszennej lub równie często, z gryczanej. Najbardziej znanym francuskim przysmakiem jest crepe suzette – podawany jest z pomarańczami, polany likierem, a następnie podpalony.

·        Najwięcej dań z naleśnikami można zauważyć na Węgrzech. Występują tam w wielu ciekawych formach, a za najbardziej znany uważa się kundel o orzechowo-czekoladowym nadzieniu.

To oczywiście nie wszystkie rodzaje, natomiast z pewnością najciekawsze. Jak się okazuje – co kraj, to inny naleśnik.  :)

07 maja 2019   Komentarze (1)
rodzaje naleśników  
Koneser słodkości
19 maja 2019 o 14:32
Bardzo ciekawy temat, czekam na więcej!

Dodaj komentarz

Najlesnik | Blogi